Αξιοθεατα

 • Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

  Διεύθυνση:
  Μεσαιωνική Πόλη .

  Ένας περίπατος στη μεσαιωνική πόλη

  Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια Ιστορίας,συγκεντρωμένα σε μια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάμεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν υπέροχο τόπο όπου ακόμα και σήμερα οι 2500 κάτοικοι του μοιράζονται μια θαυμάσια παλέτα πολυεθνικών επιρροών.

  Τέτοιος τόπος είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Πόλης που το 1988 συμπεριλήφθηκε στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  Περπατώντας στην μεγαλύτερη ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη της Ευρώπης Πολιτισμοί και χρονικές ιστορικές περίοδοι εναλλάσσονται με τρόπο συναρπαστικό καθώς ο επισκέπτης μπαίνει στην Παλιά πόλη της Ρόδου από την Πύλη της Ελευθερίας ή αλλιώς Θαλασσινή Πύλη. Μεσαιωνικά κτίρια σαν φρούρια, στενά δρομάκια, μιναρέδες, παλιά σπίτια με μπαλκόνια, σιντριβάνια, ήσυχες η πολυσύχναστες μικρές πλατείες, όλα δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση μιας άλλης εποχής.

  Μια βόλτα στα τείχη της Πόλης είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσει κανείς το τεράστιο επίτευγμα της οχύρωσης της Μεσαιωνικής Πόλης και να απολαύσει μια εξαίσια πανοραμική θέα. Η διαδρομή περνά ανάμεσα σε ¨κουρτίνες¨ από κισσό, τείχη και πύλες. Από τα τείχη μπορεί κανείς να θαυμάσει την Μεσαιωνική Τάφρο, η οποία έχει υποδειγματικά συντηρηθεί και αναμορφωθεί σαν χώρος περιπάτου. Στην τάφρο βρίσκεται το θέατρο Μελίνα Μερκούρη το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί εξαιρετικές παραστάσεις από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

  Στην πλακόστρωτη Οδό των Ιπποτών, έναν από τις καλύτερα συντηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους σήμερα,βρίσκονται τα καταλύματα των διαφόρων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Στο τέλος του δρόμου στην Πλατεία Μουσείου συναντάμε το Νοσοκομείο των Ιπποτών, το οποίο σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

  Απέναντι βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου, η οποία χρονολογείται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Υπήρξε ο καθεδρικός ναός των ορθόδοξων Χριστιανών της Ρόδου στα Βυζαντινά χρόνια και αργότερα όταν οι Ιππότες κατέλαβαν την Ρόδο έγινε ο Καθεδρικός ναός των Καθολικών Χριστιανών .


  Η οδός των ιπποτών είναι ο κύριος δρόμος από το λιμάνι προς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το Παλάτι ήταν αρχικά ένα βυζαντινό φρούριο το οποίο χτίσθηκε τα τέλη του 7ουαιώνα μ.Χ. και μετατράπηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη σε κατοικία του Μεγάλου Μαγιστρου καθώς και σε διοικητικό κέντρο του τάγματος των Ιπποτών.

  Το Παλάτι καταστράφηκε το 1856 από έκρηξη δυναμίτιδας που φυλασσόταν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη απέναντι από το Παλάτι. Ξανακτίστηκε κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής του νησιού στα τέλη της δεκαετίας του 1930, για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Ιταλού Διοικητή.

  Οι χώροι του ισογείου φιλοξενούν δυο μεγάλες μόνιμες εκθέσεις με θέμα  Ή Πόλη της Ρόδου¨. Η πρώτη αναφέρεται στα χρόνια από την ίδρυση της πόλης το 408πχ μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η δεύτερη από τον 4ο αιώνα μ.Χ. μέχρι την Οθωμανική κατοχή το 1522. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε ενότητες, πρωτο Χριστιανικά και παλαιο Χριστιανικά χρόνια, οικονομία, καθημερινή ζωή, άμυνα και διοίκηση, ενώ χάρτες και οπτικοαουστικό υλικό δίνουν στον επισκέπτη μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Ιστορίας του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι τα Μεσαιωνικά χρόνια. Η αυλή του Παλατιού φιλοξενεί επίσης πολλά και ιδιαίτερα αξιόλογα Ελληνικά και διεθνή καλλιτεχνικά γεγονότα . Αφήνοντας το Κολάκιο με τις εντυπωσιακές προσόψεις των κτιρίων, περνάμε στην οδό Πολυδώρου που οδηγεί σε μια πλατεία με καφέ και εστιατόρια, όπου το σκηνικό αλλάζει δραματικά.

  Συνεχίζοντας βαδίζουμε στην οδό Σωκράτους, τον κεντρικό δρόμο της Μεσαιωνικής Πόλης που σφύζει από ζωή όλη μέρα, με τα καταστήματα και τα καφέ της. Η οδός Σωκράτους οδηγεί στο Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, το οποίο οικοδομήθηκε το 1808 , στην θέση οπου είχε κτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα ενα παλιότερο Τζαμί από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

  Νότια της Σωκράτους κρυμμένα σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο από στενά δρομάκια , πολλά μικρά ξενοδοχεία και πανσιόν προσφέρουν μια γοητευτική εναλλακτική πρόταση στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της νέας Πόλης. Το Μπούργκο, όπως ονομαζόταν τότε η περιοχή, έχει ένα εξίσου γοητευτικό πρόσωπο και το βράδυ. Στρίβοντας στην Πλατεία Αρίωνος, μπορείτε να επισκεφτείτε το Τζαμί του Μουσταφά Πασά και τα τουρκικά λουτρά, χτισμένα τον 16ο αιώνα. Είναι τα δεύτερα οθωμανικά λουτρά που χτίσθηκαν στη Ρόδο, γι αυτό και ονομάζονται Νέα Λουτρά.

  Σαν να καθοδηγείται από μια μυστική δύναμη ο επισκέπτης της Μεσαιωνικής Πόλης οδηγείται ξανά και ξανά σ’ ένα περίπατο στην πλακόστρωτη οδό των Ιπποτών, σαν ένας προσκυνητής του Μεσαίωνα που χαρούμενα παρεπιδημεί στο νησί του Ηλίου .

  Η Μεσαιωνική πόλη είναι ένα μωσαϊκό πολλών πολιτισμών, την μοναδικότητα της οποίας δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει πλήρως, διαβάζοντας απλώς αυτές τις γραμμές . Είναι μια πόλη ζωντανή, παντοτινά νέα , που προσπερνά τον χρόνοατενίζοντας το μέλλον πιο όμορφη από ποτέ.

 • Ακρόπολη της Ρόδου

  Διεύθυνση:
  Μόντε Σμίθ Ρόδος .

  Ακρόπολη της Ρόδου

  Η Ακρόπολη της Ρόδου βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο της πόλης στη δυτική πλευρά και σε αντίθεση με τις παλιές ακροπόλεις δεν διέθετε οχύρωση. Τα μνημεία της, Ιερά, δημόσια κτίρια, μεγάλοι ναοί και οι υπόγειοι χώροι λατρείας χρονολογούνται στην ελληνιστική και υστεροελληνιστική περίοδο (3ος – 2ος αιώνας π.Χ.).

  Η φυσιογνωμία της αρχαίας Ακρόπολης άρχισε να αποκαλύπτεται στις ανασκαφές που πραγματοποίησε η Ιταλική αρχαιολογική σχολή κατά το διάστημα κατοχής του νησιού (1912 -1945). Στη συνέχεια τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την Ιστορία και τοπογραφία του χώρου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε μια έκταση 1.250 στρεμμάτων, ώστε να αποκαλυφθεί όλος ο χώρος που καταλάμβανε η Ακρόπολη της πολύ σπουδαίας αρχαίας πόλης της Ρόδου.

  Στο όμορφα διαμορφωμένο και καταπράσινο αρχαιολογικό πάρκο σώζεται το ελληνιστικό Στάδιο του 3ου αιώνα π.Χ.. Εκεί διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Ήλιου. Ακριβώς δίπλα στο στάδιο βρίσκεται το μικρό αναστηλωμένο μαρμάρινο Θέατρο, όπου στην αρχαιότητα αλλά και σήμερα δίνονται μουσικές παραστάσεις. Σε δεσπόζουσα θέση στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα, ο οποίος ήταν προστάτης της πόλης. Στον ναό έχουν γίνει ανακατασκευές αρχικά από τους Ιταλούς και στη συνέχεια από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία που προχώρησε, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε εργασίες συντήρησης προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες που υπέστη ο ναός από τους βομβαρδισμούς και από το βάρος των πολυβόλων που είχαν εγκαταστήσει εκεί. Αναστηλωτικές εργασίες ξεκίνησαν και το 1996.

  Στο κεντρικό μέρος της εκτεταμένης ροδιακής νεκρόπολης βρίσκονται οι τάφοι του Αγίου Ιωάννου. Σημαντικότερα μνημεία είναι το μεγάλο γωνιαίο ταφικό συγκρότημα με τους χτιστούς θολωτούς τάφους, η χτιστή συστάδα θολωτών τάφων που στέφεται από μνημείο με τρίγλυφα και μετώπες καθώς και ο λαξευμένος στο βράχο τάφος με την μνημειώδη πύλη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το υπόγειο λατομείο στις σήραγγες του οποίου ανοίγονται ταφικοί θάλαμοι.

 • Λιμήν Μανδρακίου Ρόδος

  Διεύθυνση:
  Μανδράκι Ρόδος .

  Το Μανδράκι

  Την εποχή των Ιπποτών στο σημείο όπου σήμερα εκτείνεται η σύγχρονη πόλη της Ρόδου υπήρχαν μόνο χωράφια και εκκλησάκια. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται μετά την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους, οπότε απαγορεύτηκε στους χριστιανούς να κατοικούν μέσα στον περιτειχισμένο οικισμό. Τα βράδια οι Τούρκοι έκλειναν τις πόρτες των τειχών και οι Ελληνες, που είχαν εκεί τα μαγαζιά τους, έβγαιναν έξω. Στα χωράφια του Μανδρακίου λοιπόν έκτισαν οι Έλληνες τα σπιτάκια τους, κολλητά το ένα στο άλλο. Αυτές οι παλιές συνοικίες ονομάζονται «μαράσια», αλλά σήμερα υπάρχουν λίγα μόνο υπολείμματά τους.

  Το παραλιακό τμήμα του Μανδρακίου, με τα επιβλητικά διοικητικά κτίρια των Ιταλών, φέρει τη σφραγίδα του διοικητή Mario Lago και του επικεφαλής αρχιτέκτονα Florestano di Fausto. Η Νέα Αγορά είναι ένα τεράστιο πολυγωνικό κτίριο αραβικής τεχνοτροπίας. Περιμετρικά, από έξω και στο αίθριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του, είναι γεμάτο καταστήματα, ταξιδιωτικά γραφεία, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια.

  Εξω από τη Νέα Αγορά βρίσκονται οι αφετηρίες των αστικών και των υπεραστικών λεωφορείων και η πιάτσα των ταξί.

 • Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου 14ος αιώνας

  Διεύθυνση:
  Φιλέρημος, Ιαλσσός Ρόδος .

  Ταυτότητα Ιεράς Μονής

  Νομός:

       Δωδεκανήσου

  Περιοχή:

       Φιλέρημος, Ιαλυσός, Ρόδος

  Ονομασία Μονής:

       Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου

  Χρονολόγηση:

  14ος αιώνας

  Περίοδος:

  Ιπποτοκρατία

  Γιορτάζει:

  Παρασκευή της Διακαινησίμου

  Φορέας Προστασίας:

  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

  Τηλέφωνο επικοινωνίας:

  22410-47805 (Πατήρ Μιχαήλ)

  Ωράριο Επισκεψιμότητας:

  Χειμερινό Ωράριο: Κατόπιν συνεννόησης
  Θερινό Ωράριο: 8:00-17:30

  Διεύθυνση:

  Φιλέρημος, Ιαλυσός, Ρόδος

   

  Ιστορικά Στοιχεία

  Ιστορία Μονής

  Το βουνό Φιλέρημος υψώνεται νότια της κωμόπολης Τριάντα (Ιαλυσού), 11χλμ. από την πόλη της Ρόδου, καταλαμβάνοντας έκταση πυκνού δάσους περίπου 2.500στρ. Με υψόμετρο 264μ. δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή και προσφέρει μοναδικές θέσεις θέασης προς τις βορειοδυτικές ακτές και την ενδοχώρα.

  Ο λόφος Φιλέρημος πιθανόν έλαβε το όνομα ενός μοναχού που ήλθε από την Ιερουσαλήμ μεταξύ 11ου-13ου αι. φέρνοντας μαζί του την εικόνα της Παναγίας που εθεωρείτο έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Κατ’ άλλους η τοποθεσία φαίνεται να αποκτά το όνομά της κατά τον 10ο αι. με την ίδρυση του βυζαντινού μοναστηριού και την παρουσία αδελφότητας, η οποία διήγαγε έναν ήρεμο μοναχικό βίο μέσα σε ένα ανάλογο περιβάλλον. Η τρίτη εκδοχή ότι προέρχεται από τους ερημίτες που ζούσαν στις σπηλιές του όρους κατά το Μεσαίωνα και η τελευταία, η οποία ανάγεται επίσης στους μεσαιωνικούς χρόνους, θέλει το τοπωνύμιο να σχετίζεται με το επώνυμο κάποιου επιφανούς προσώπου, ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης της περιοχής.

  Τόπος θρησκευτικής λατρείας από τον 8ο αιώνα πΧ με το ναό της Πολιάδος Αθηνάς και του Πολιέα ∆ία να τον διαδέχεται τον 5ο ή 6ο αι. μία τρίκλιτη βασιλική με βαπτιστήριο με μαρμάρινη σταυροειδή κολυμβήθρα, έπειτα το καθολικό ενός μοναστηριού ανεγερμένο τον 10ο αι. και ένα ακόμη μοναστηριακό συγκρότημα ιδρυμένο από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου.

  Το μοναστήρι των ιπποτικών χρόνων που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του πλατώματος στην κορυφή του λόφου έχει ως πυρήνα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία στον οποίο αναγνωρίζονται τρεις οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη ανάγεται στο α΄ μισό του 14ου αι. και αφορά στην ανέγερση ενός μονόχωρου σταυροθολιακού κτίσματος οικοδομημένου στο ανατολικό τμήμα του βόρειου κλίτους της βασιλικής. Στην επόμενη φάση που τοποθετείται γύρω στο 1450-1480, εντάσσεται  η προσθήκη δύο εξάπλευρων παρεκκλησίων σε επαφή με την κόγχη του αρχικού ναού, ενώ στην τελευταία, επί μαγιστρείας Pierre d’ Aubusson (1423 – 1503), η προσθήκη δύο ακόμη παρεκκλησίων ανατολικά των προηγούμενων και σε επαφή μαζί τους.

  Μετά την αποχώρηση των ιπποτών το 1523 και την παράδοση του νησιού στους Οθωμανούς, η μονή εγκαταλείφθηκε και το καθολικό, όπως και οι βοηθητικοί χώροι της ερειπώθηκαν. Η ιταλική διοίκηση, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάδειξης της παρουσίας της ως φυσικού διαδόχου των Ιπποτών, ξεκίνησε το 1919 μία σειρά αναστηλωτικών εργασιών στο χώρο. Οι πρώτες, περιορισμένες στα ανατολικότερα παρεκκλήσια, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1916-1924, υπό την επίβλεψη του Εφόρου Αρχαιοτήτων Amedeo Maiuri. Η επόμενη επέμβαση, πιο δραστική αυτή τη φορά, αρχίζει το 1931 με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco. Στόχος των εκτεταμένων επεμβάσεων και της πομπώδους ανακατασκευής του μοναστηριού ήταν η αναβίωση της μονής ως ενός από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς.

  Την περίοδο αυτή οικοδομείται το ογκώδες πυραμιδοειδές κωδωνοστάσιο νότια του ναού και ένα νέο συγκρότημα κτηρίων ανατολικά και νοτιοανατολικά του, προορισμένο να λειτουργήσει ως κοινοβιακή μονή μικρής φραγκισκανής αδελφότητας. Αντικείμενο αναδιατάξεων και επεκτάσεων αποτέλεσε και το καθολικό με τα παρεκκλήσια, το οποίο περιορίζεται δυτικά με σκοπό την ανάδειξη του αρχαίου ιερού. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου και διαμορφώνεται η μνημειακή κλίμακα εισόδου.

  Σήμερα η μονή δεν έχει αδελφότητα και πλην του καθολικού, οι λοιποί χώροι της παραμένουν κλειστοί ή χρησιμοποιούνται ως επικουρικά από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

   

 • Surfline Rhodes

  Διεύθυνση:
  Παραλία Ιξιάς .

  Surfline Rhodes

  Over the years we create a unique windsurfing spot. Specialized on each level and needs, with a friendly, & family atmosphere!

 • Air- Riders Kite Pro-Center

  Διεύθυνση:
  Κρεμαστή .

  Air- Riders Kite Pro-Center

  In our spot the winds are legendary.

  The Air Riders spot on Kremasti beach offers empty waters and a clear shore-line

  Which makes learning to kite fun and easy without the hassle of swimmers. The area is free from other water-sports such as windsurfing and jet-skiing. The wide launching area, together with empty seas which you have all to yourself (thanks to the side-shore winds) makes for an easy session on the water. Our waters are also exceptionally safe, as they are

 • Ιππικός Όμιλος Ρόδου «ΚΑΔΜΟΣ».

  Διεύθυνση:
  Ασγούρου, Ρόδος .

  Το όνομα «Κάδμος» δόθηκε προς τιμήν του πρώτου αλόγου του δημιουργού του Ιππικού Ομίλου Ρόδου.
  Στην Ελληνική μυθολογία, «Ο Κάδμος» ήταν υιός του βασιλέως της Φοινικίας και αδελφός της Ευρώπης. Ο Κάδμος έφτιαξε την πόλη Καδμεία η οποία αργότερα ονομάσθηκε Θήβα.

  Ο Ιππικός Όμιλος Ρόδου «Ο Κάδμος» δημιουργήθηκε το 1996 και από το 2000 φιλοξενείται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του δημιουργού του Λάκη Χατζηβασιλείου, σε μια επιφάνεια γης 12 στρεμμάτων.
  Βρίσκεται σε παραδεισένιο τοπίο μόλις 10χλμ από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, ιδανικό όχι μόνο για Ιππασία, αλλά και για επισκέπτες στους οποίους αρέσει η φύση.

  Ο όμιλος είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και έτσι τα αθλητικά του μέλη έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες τους οποίους διοργανώνει η Ομοσπονδία ή και οι όμιλοι μέλη αυτής.

  Ο όμιλος εκτός από μαθήματα και αγώνες Ιππασίας, διοργανώνει εκδρομές κατά προτίμηση, σε πολλά σημεία του νησιού. Εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αμαξών για γάμους, εξυπηρετεί τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, εκτονωτική Ιππασία στην παραλία ή σε δασώδεις λοφίσκους και βουνά.

 • Παραλία Αφάντου

  Διεύθυνση:
  Αφάντου .

  Η παραλία φτάνει σε μήκος τα πέντε χιλιόμετρα και έχει κάτι για κάθε γούστο. Το ατού της είναι τα κρυστάλλινα νερά της, ενώ το βότσαλο είναι ευχάριστο για τους λουόμενους. Είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη.

 • Εκδρομές με Ιστιοπλοικό

  Διεύθυνση:
  Λιμήν Μανδρακίου .

  Τα Δωδεκάνησα αποτελούν έναν καταπληκτικό προορισμό για εκδρομή με ιστιοπλοϊκό, λόγω της μορφολογίας τους, της πλούσιας ιστορίας τους και των καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την περιοχή.